Back to menu | Back to clickable plan

Regio III - Insula III - Caseggiato delle Trifore (III,III,1)

The House of the Triple Windows was built during the reign of Antoninus Pius (opus latericium). The long south-east facade is on the western stretch of the Decumanus Maximus. The narrow north facade is on the Cardo degli Aurighi. Along both roads are shops and two external staircases. The rooms behind the shops are on a secondary road, that has been called Via delle Trifore, after the triple windows in the north-west facade of the building, both on the ground and first floor. In the north part of the building the rooms behind the shops form two clusters, each of which was accessible from one door on Via delle Trifore and from one shop. Between the two clusters is an external staircase. At the south end are four more rooms, that are not connected with each other. Each has a door on Via delle Trifore. Later rooms were added to the west of these rooms (Edificio III,III,3). The facade of the northernmost of these rooms is protruding from the rest of the facade and slightly curved.



Plan of the building. After SO I.

In two rooms along Via delle Trifore are some good remains of paintings. On the north wall of room A are red panels on a yellow background. Green and white were also used. On the east wall of room B, next to a door, is an early example of the so-called Linear Style or Catacomb Style. Red lines on a white background create panels and rectangles. These are no longer regarded as architectural elements. Both paintings have been dated to the later second century AD. The quality of the paintings suggests that the ground floor rooms on Via delle Trifore were apartments, and not intended for commercial use.


Photographs



The facade on Via delle Trifore, seen from the west.
Photograph: Jan Theo Bakker.



Detail of the interior: the west wall of room A.
Photograph: Jan Theo Bakker.



Remains of paintings on the north wall of room A. Note the curve upwards, to the left.
Photograph: Jan Theo Bakker.



Remains of paintings (Linear Style) on the east wall of room B.
Photograph: Stephan Mols.

[jthb - 3-Oct-2007]